Fiat Iustitia este un concurs de pledoarii destinat studenților pasionați de științe juridice, care abordează și supune spre analiză probleme specifice drepturilor omului, având structura unui moot court, în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.
Prima ediție a concursului a fost organizată de Cercul de drept Ius Iuventutis în anul 2000, scopul acestuia fiind promovarea principiilor și valorilor europene în ceea ce privește protecția juridică a drepturilor omului, oferind un cadru competitiv în care studenții să își poată consolida cunoștințele în acest domeniu devenit imperativ în portofoliul oricărui jurist modern, însăși prin aceea că instanțele românești sunt obligate să ia în considerare jurisprudența CEDO.
Concursul s-a bucurat în timp de o evoluție fără echivoc în ceea ce privește interesul studenților, notorietatea fiind consolidată cu ediția jubiliară, Fiat Iustitia 2014, când a avut loc cea de-a X-a ediție aniversară a competiției.
Concursul Fiat Iustitia este structurat în două etape. Prima etapă este una teoretică și presupune redactarea unui memoriu prin tratarea problemelor juridice sub forma unor capete de cerere, iar cea de-a doua etapă, una practică, presupune prezentarea unei pledoarii construite pe baza memoriului redactat. Cele două etape sunt punctate separat.
O condiție esențială în elaborarea memoriului o presupune cercetarea amănunțită a doctrinei și jurisprudenței relevante, ocazie cu care studenții se familiarizează cu lucrările de referință și punctele de vedere pertinente ale unor autori consacrați. Data trimiterii memoriilor este una fixă, motiv pentru care studenții se obișnuiesc cu anumite termene în care sunt obligați să se încadreze. Acestea urmează să fie trimise judecătorilor pentru o analiză în detaliu, urmând ca echipa care a redactat cel mai bun memoriu să primească un premiu special din partea juriului pentru efortul și munca depusă.
Cea de-a doua etapă este una cel puțin la fel de importantă, în sensul că echipele au ocazia să își impună public punctele de vedere elaborate pe marginea speței, în fața judecătorilor și a publicului în sălile de pledoarii. Această etapă presupune nu doar buna stăpânire a cazului ci și folosirea unui limbaj adecvat, cunoașterea unor precedente judiciare relevante și a doctrinei de specialitate. Studentul care „convinge’’ cel mai bine juriul prin argumentele sale juridice va fi desemnat câștigătorul premiului pentru cel mai bun pledant. Numărul maxim de echipe este de 8.
Acest concurs îi învață pe studenți să privească o problemă din perspective multiple, să construiască argumente pe baza unui caz, să pledeze în fața unor judecători și, cel mai important, le dezvoltă un puternic simț juridic.
Descărcaţi Regulamentul Concursului de Drepturile Omului
Descărcați Programul Concursului de Drepturile Omului
Descărcaţi Cauza Concursului de Drepturile Omului – 2015
Întrebări și răspunsuri clarificatoare