Lansare Bookfest: Editura Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Drept Roman. Lectiuni (2 vol.) de Valerius M. Ciuca, 23 mai 2015
Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi vă invită să participati la lansarea volumelor Drept Roman. Lectiuni ale distinsului profesor iesean Valerius M. Ciucă în cadrul Bookfest 2015. Evenimentul la care sunteti invitati va avea loc la Romexpo, sambata, 23 mai 2015, intre orele 15.00-16.00, in spatiul de evenimente Cafeneaua literara din pavilionul C4.
Lansarea de carte este insotita de dezbaterea cu tema De la Roma augustiană la augusta Romă a Tratatului C.E.E. organizată de Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Centrul Robertianum de Drept Privat European şi ARDAE – Asociatia romana de drept si afaceri europene.
La acest eveniment organizat de Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi sunt invitati, in calitate de vorbitori dr. Liviu Damsa, prof. univ. dr. Valerius M. Ciucă şi prof. univ. dr. Daniel-Mihail Sandru.
***
Descriere. Ediţia a II-a, revăzută şi adăugită. Cartea actualizează cercetarile romanist-comparatiste din perspectiva apariţiei unor esenţiale transformări în ordinea juridică a sistemelor sau subsistemelor ce formează termenii de comparaţie în studiile prezentate, utilizând metoda comparativ-istorică şi depăşind exigenţele minimaliste impuse de reducţionista şcoală istorică a dreptului.
Din cuprins: Introducere în dreptul roman, Surse ale dreptului roman, Codificarea justiniană, Organizarea judiciară, Procedura civilă de judecată, Clasificarea acţiunilor, interdictelor, stipulaţiunilor pretoriene, trimiterilor în posesiune,De persona, Status civitatis, Status familiae, Bonorum divisio, Proprietas, Forme atipice ale proprietatii private, Modurile de dobândire a proprietăţii, Defensio proprietatis, Jura in re aliena, De possessio
Valerius M. Ciuca, Drept roman, vol. iI, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, 2015, ISBN 9786067140323
Descriere. „Obligaţiile şi drepturile aferente (jura obligationum), „cea mai mândră creaţiune a jurisconsulţilor romani, este partea cea mai puţin variabilă a dreptului civil de la o generaţiune la alta şi de la popor la popor”. Aceasta este teza lui George Plastara, una ce cristalizează propria-mi concepţie. O argumentez, de fiecare dată, după bunul exemplu al lui William Burdick, prin inserţiile de drept civil comparat, pentru a dovedi că dreptul roman nu este o disciplină „istorică”, o piesă de muzeu; dimpotrivă, este vie, complexă, enciclopedică şi fundamentală, este substanţa însăşi a ştiinţei şi a artei dreptului.”(Valerius M. Ciucă)